Четири нови ядрени блока, две големи ВЕЦ на Дунав, производство на

...
Четири нови ядрени блока, две големи ВЕЦ на Дунав, производство на
Коментари Харесай

Вецове на Дунав от Живково време възкръснаха в енергийната стратегия

Четири нови нуклеарни блока, две големи Водноелектрическа централа на Дунав, произвеждане на зелен водород, подземни електро- и топлоцентрали, хранилища за енергия  - по този начин наподобява бъдещето на българската енергетика до 30-а година и с небосвод доникъде на века. Служебният отраслов министър Росен Христов показа във вторник плана на новата енергийна тактика. Повечето акценти в документа в действителност са добре познати, включително и около несекващите полемики за Плана за възобновяване и резистентност, в който са планувани милиарди от Европейски Съюз тъкмо за енергетиката.  

Държавният глава Румен Радев персонално откри форума, като изиска политиците най-накрая да се схванат и " да се вземе веднъж вечно решение за нуклеарните мощности ". Кризата постанова да действаме - по този начин отговори Радев на рецензиите от последните дни, че не е работа на краткотрайно президентско държавно управление да чертае енергийното бъдеще на страната за десетилетия напред.

Описвайки целите в проектостратегията, министър Христов на няколко пъти посочи, че с документа би трябвало убедим Европейската комисия, че България ударно работи за реализиране на зелените цел, дори е първенец в декарбонизацията, и не трябва да бързаме да затваряме въглищните мини и тецове. Той призна, че концепцията е тактиката да употребява като коз на София за предоговаряне на Плана за възстановяне и резистентност (ПВУ), където в този момент е планувано до 2026 година " черната " енергетика да свие с 40%  въглеродните си излъчвания. Мнозина настояват, че тази редукция е освен свръхамбициозна, само че е нездравословна за националните ползи, тъй като значи затваряне на тецове, загуба на работни места и срив на стопанската система. Това се споделя и в показания през днешния ден проектодокумент -  че задължението за понижаване на излъчванията с 40% до 2026 г. е опасност за националната сигурност, тъй като България от експортьор на сила ще се трансформира във вносител, и единствено за година брутният вътрешен артикул ще спадне с 5%, без да се калкулира резултатът от загубата на работни места.  

Всъщност срокът за затваряне на въглищните тецове, записан в ПВУ, е 2038 г. Споровете по тематиката не престават, а новопоявилата се тактика не дава съответни отговори по какъв начин централите, работещи с въглища, могат да се трансформират в съвременни и чисти производства. Днес енергийният министър  изясни, че въглищните мощности биха могли да работят ефективно до 2030 година, като понижават СО2 излъчванията посредством потребление на " новаторски горивни миксове ".  Преходът към нисковъглеродна стопанска система би трябвало да е равномерен, акцентира Росен Христов. 

Той акцентира, че се чака дефицитът на електрическа енергия в района да продължи през идващите десетилетия и по тази причина е значимо България да развива индустриалните си мощности. През 2022 г. България е  била третият по величина експортьор в Европа, като приходите от експорта са надхвърлили  3 милиарда евро. Освен към обичайните пазари страната ни може да се насочи към нови - като Украйна, чиято енергийна инфраструктура се оказа цел на съветския агресор и в този момент е принудена да внася ток.

Енергийният министър изясни, че се планува построяването на четири нови нуклеарни блока на площадките в Белене и Козлодуй. През 2050 година изтича животът на пети и шести реактор в АЕЦ " Козлодуй " и  два от новите блокове би трябвало да ги заместят, добави той. 

Стратегията залага и на развиване на ВЕЦ-ове. Христов загатна за създаване на два хидрокомплекса по Дунав взаимно с Румъния, като  уточни, че сходни планове ще са потребни и за корабоплаването, а и за работата на АЕЦ. Той разкри, че поради сушата и рухването на равнището на р. Дунав през 2022 г. е имало заплаха от прекъсване на  АЕЦ " Козлодуй " поради дефицит на вода за изстудяване на реакторите.

Планира се връщане на авариралата ПАВЕЦ Чаира в екплоатация, развиване на хидровъзела Горна Арда " и т.н.  

Всъщност документът, квалифициран от кабинета " Донев ",  повтаря трасирани в Плана за развиване и резистентност планове и планове, включително и за създаване на съоръжения за предпазване на сила.  А концепцията за огромни Водноелектрическа централа на Дунав - при Никопол и Силистра, е доста остаряла, още от времето на Тодор Живков.  

Проектът на тактика ще бъде импортиран за разискване в Народното събрание. От изявленията на форума стана ясно, че множеството партии ще поддържат самодейността на служебното държавно управление, само че ще внесат и свои оферти. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР